Valencia kindluseid vallutamas

288

Tulid meile külalised, kes muule kultuuriprogrammile lisaks soovisid ka mõnes kindluses ära käia. Mõeldud, tehtud. Valisime piirkonnaks seekord Jucari jõe ümbruse, mis on meie kodule piisavalt lähedal, et ei peaks ööbima jääma. Kindluseid on selles piirkonnas muidugi kokku tunduvalt rohkem kui 3 ja ka asulad ise oleksid tegelikult väärinud suuremat tähelepanu, seega võiks sinna vabalt paaripäevase retke teha ja igav ei hakkaks. Meie käisime ära ühe päevaga ning jõudsime päikeseloojanguks koju tagasi.

Kogu see ala kuulus omal ajal Kalifaadi koosseisu ja kõik meie külastatud kaitserajatised on ehitatud algselt araablaste poolt ja pärast kristlaste poolt üle võetud. Kuna tegemist on ka omaaegsete kristlike kuningriikide piirialadega, siis on kindlused olnud erinevate kuningriikide osaks või lausa liikunud ühe Krooni käest teisele ja tagasi.

Ayora

Asula on väga armas ning kenasti esitletud. Läbi küla jookseb punane joon, mida mööda jalutades näeb ära kõik olulisemad kohalikud vaatamisväärsused. Kindlusevaremete juurde pääsemiseks on vaja alla laadida mobiiliäpp ja kohalikust turisimiinfo punktist saada läbi äpi ligipääsuluba, mis teatud kellaajal avab magnetluku ja laseb sind väravast sisse. Selle saab tellida ka emaili või telefoni teel ja ei pea ise turismiinfosse kohale minema.

Praegune kindlus on ehitatud kristlaste poolt 13 sajandil araablaste kaitseehitise müüride peale. Kokku on müüri pikkus peaaegu 1000m ja kõrgus 6m. Pärast araablaste välja ajamist on kindlus liikunud Kastiilia Krooni ja Aragoni Krooni vahel edasi tagasi erinevate sõdade käigus ning lõpuks Elche rahulepinguga (1305) Aragoni kuninga poolt üle antud Valencia kuningale.

Chirel

Kindlus asub Júcar’i jõe kaldal, Cortes de Pallás’e  lähedal ja on lummavate vaadetega jõe orule ja ümbritsevatele mägedele. See kuulub Valencia ilusamate ja paremini konserveeritud kaitserajatiste hulka ning on selle eest ka 2023a autasustatud. Auto parkimiskohast tuleb sinna kõndida 1,8km ja see teeb 560m tõusu (peamiselt treppe). Paras jalutuskäik, et luua meeleolu.

Alcalá del Júcar

Ka see asub Júcar’i jõe kaldal, aga juba Castilla-La Manchas. Seda kinnitab ka värava kõrval turiste tervitav Don Quijote kuju. Nagu ka eelmised meie külastatud paigad, on see kristlaste poolt üle võetud araabia kindlus. Kuulub 1212 aastast Kastiilia Kroonile.

Kindluse juures on ka üks sellele orule tüüpiline koobaselamu muuseumiks tehtud, kus on eksponeeritud eluruumid, tööriistad ja koguni koduloomad.