Valencia ja riis

1940

Kas teate, et Euroopas on üks paik, kus kasvatatakse riisi, kasvavad datlipalmid ja kus keskajal oli päris suur siiditööstus? Kõlab nagu kuskil Aasias? See on Valencia piirkond Hispaanias.
Täna kirjutan riisist.

NB Riisipõllud asuvad El Nido Feliz’st ca 70 km kaugusel, mis on paras päevaseks avastusretkeks autoga ning suveperioodil ka ühildamiseks mererannas suplemisega.

Ei ole juhus see, et üks rahvusvaheliselt tuntumaid Hispaania toite – paella – tuleb Valenciast. Valencia linnast lõunasse jääv Albufera järv on Hispaania suurim mageveejärv, tähtis peatuspunkt lõunasse rändavatele veelindudele ja täiesti omaette looduskooslus, mille tähtsaks osaks on riisipõllud, mis moodustavad 70% looduskaitseala territooriumist ja on kokku üle 14 000 hektari.

Riisi on Valencias kasvatatud mõningatel andmetel juba üle 1000 aasta. Hoo sai see siiski sisse VIII – IX sajandil araablaste abiga. Peamiselt on riisikasvatuse alad madalad, kergelt soolased ja teistele põllukultuuridele sobimatud.  

Põlluharimine ja väetamine toimub veebruaris ning külv kevadkuudel. Seeme pannakse otse põllule ja siis hakatakse vett tasapisi põllule tagasi laskma spetsiaalsete kanalite kaudu. Riis koristatakse põllult septembris. Põlluharimiseks on spetsiaalsed traktorid ja kombainid.

 

Augusti keskel näeb riis välja niimoodi:

Sügisel, pärast viljalõikust, uputatakse riisiväljad üle ning talvel näeb riisipõld välja niimoodi:

Riisikasvatuspiirkondade külade traditsioonilistel majadel on väga terava viiluga riisipõhust katused. Mõningaid selliseid maju võib siin seal tänapäevalgi näha.

Tänaseks kasvatatakse Valencias 120 miljonit kilogrammi riisi aastas. Sorte on mitmeid, kuid kõik nad on ümarateralised. Seetõttu on Valencia traditsiooniline köök täiesti eriline ning sisaldab lisaks paellale veel lugematu arvu riisitoite (ja mageveekalu sh angerjaid, mis kõik on pärit Albufera märgalalt ja järvest). Valencia piirkonnas süüakse aastas rohkem riisi kui kogu ülejäänud Hispaania alal kokku ning on palju sellele spetsialiseerunud restorane. Meie käisime seekord söömas musta riisi (toidu, mis sisaldab erinevaid mereande, teeb mustaks kalmaaritint).

Lõpuks ka üks väike tutvustav inglise keelne video Albuferast ja seal asuvatest riisipõldudest: