Viinamarjadel tantsimine

1089

Meie viinamägi on noor ja mitte eriti suur. Istutasime viinamarjataimed 2013 aasta varakevadel.

Hästi haritud maal ja hea hoolitsuse juures (korralik kastmine vähemalt esimesel kahel aastal) hakkab viinamarjadelt saaki saama juba kolmandal suvel. Meie viinamarjad on väikese arengupeetusega erinevatel põhjustel, aga iga aastaga läheb neil üha paremini. Eelmisel aastal lubas esimest korda sellist saaki, mida juba ämbriga korjama minna. Kahjuks said selle saagi endale metssead (luba küsimata muidugi). Sellel aastal ümbritsesime viinamäe elektrikarjusega ja korjasime saagi ise.

Meil kasvab kahte sorti punast viinamarja (Garnacha Tintorero ja Tempranillo) – ja ühte sorti valget viinamarja (Macabeo).

Punasest saab muidugi veini või brändit. Valgega on võimalusi rohkem: vein, cava, brändi, mistela. Sel aastal tegime mistelat, mis on liköör viinamarjamahlast ja kangest viinamarjaalkoholist (96 protsendiline naturaalne piiritus). Pärast paaripäevast mahla ja alkoholi potis segamist, paneme selle kuldse vedeliku parima maitse saamiseks mõneks ajaks väikestesse vaatidesse.

See ei ole esimene kord, kui me veini teeme, aga see on esimene kord omadest viinamarjadest. Koguseliselt ei tulnud seda palju – kõigest 30liitrit sai käärima pandud. Tegemine on lõbus ja huvitav ning eriti suur rõõm on tulemusest – ikkagi esimene algusest (viinamarjade istutamisest) peale päris oma veinitegu.

Viinamarjade korjamine käib nii, et vasaku käega toetakse kobarat alt ja parema käega lõigatakse kobar taime küljest kääridega lahti.  Viinamarjad korjatud, algas pressimine.

Et lõbusam oleks, käis tants viinamarjadel shamaanitrummi saatel.

Viinamarjad tallutud, eraldasime valgete viinamarjade mahlast osa mistela jaoks ja valasime kõik ülejäänu kokku viinamarjapressi.

Tavaliselt pressitakse ja kääritatakse erinevate sortide mahl eraldi ning lõpuks miksitakse kokku soovitavaks seguks. Meie kogus oli sel aastal veel nii väike, et veiniks läks kõik koos, pärast suhkrusisalduse mõõtmist, käärimistünni.

 

Ja oligi aeg viinamarjadega seotud tegevused selleks päevaks lõpetada ning paellat sööma hakata!